Loopschoenen kopen zonder te passen? Geen goed idee

Je bent een startende loper en je gaat op zoek naar een eerste paar loopschoenen. Of je bent een regelmatige loper die toe is aan een nieuw paar loopschoenen. Dan kan je in de verleiding komen om ergens op een (buitenlandse) webshop snel een paar aan te schaffen. Dat kan goedkoop en snel, maar is vaak ook nefast voor je gezondheid.
 

Elke voet is anders  

Elke mens is verschillend. Sommigen zijn slank, anderen eerder geblokt. Er zijn er die bijna 2 meter lang zijn, terwijl anderen ‘amper’ 1m60 zijn. Zoals ons lichaam verschilt, is ook elke voet anders. Die kan niet alleen variëren in lengte, maar ook in breedte of hoogte van de wreef. Je kan een doorgezakte voet hebben, je voet kan meer naar binnen of buiten hellen. Iedereen heeft ook een andere manier van stappen met andere zones waar druk wordt gezet. Vooraleer je een loopschoen kiest is het dus belangrijk dat je voet ‘gemeten’ wordt.  Dat doen we onder meer met een voetmeting. 

Stappenplan met digitale meting van je voet 

Om je optimaal te begeleiden hanteren wij een stappenplan.  

  • Eerst polsen we naar je loopintenties: veel of sporadisch, loop je meest op straat of doe je graag trailruns, op welk niveau, loop je wedstrijden, ...
  • Daarna volgt de meeting van je voet en de bepaling van jouw drukprofiel 
  • Op basis daarvan stellen we een model voor 
  • Daarmee mag je op onze loopband om jouw manier van lopen te analyseren 
  • Via het computerprogramma en de video kunnen we zien of er nog iets moet aangepast worden 
  • We presenteren je nog een aantal alternatieven met dezelfde specificaties. Het persoonlijk aanvoelen (en de kleur) speelt immers ook nog een rol bij de keuze.  

Hierdoor vermijd je blessures 

Het vraagt misschien iets meer tijd dan met een muisklik een paar loopschoenen toevoegen aan het winkelmandje, maar je wint er op termijn veel mee. Niet alleen zal je comfortabeler lopen met een schoen die aangenaam zit, je vermijdt er ook blessures mee.  

Een van de grootste oorzaken van blessures is immers het verkeerde schoeisel. Stel dat je voet een beetje te veel naar binnen afrolt, dan gaan je beenspieren en pezen bij (langere) loopinspanningen sneller last krijgen. Door die lichte afwijking bij een voetdrukmeting op te merken, kunnen we je het aangepaste schoeisel geven met een versteviging in de zool die de lichte afwijking corrigeert. Hierdoor vermijd je blessures en overbelasting ter compensatie van een verkeerde loophouding. En zo kan je echt genieten van die avondrun met ondergaande zon. Veel loopplezier!  

 

Ontdek meer info en nieuws