Geschiedenis

Van melkboer naar iconische sportwinkel  

Topsport Lebbeke is al tientallen jaren een begrip in Lebbeke en de ruime omgeving. Die reputatie dankt de winkel aan zijn uitstekende service en zeker ook aan de vele sportclubs waarmee ze al zoveel jaar samenwerken. Maar hoe is het eigenlijk allemaal begonnen?  

 

Van melkboer naar kruidenierswinkeltje  

In 1956 ruilt de Lebbeekse Emiel De Schrijver zijn melkronde in voor een klein kruidenierswinkeltje in de Klein Antwerpenstraat. Samen met zijn vrouw Cecile Van Stappen breidt hij de winkel almaar meer uit: eerst wordt de garage volledig ingepalmd, maar al gauw verhuist de winkel naar de overkant van de straat.  

 

Het is de superette Minimarkt Top van zo’n 100m2 die aan de basis ligt van Topsport. Emiel was zelf heel sportief en stond in 1955 mee aan de wieg van AC Lebbeke, de plaatselijke atletiekclub. De leden van de atletiekclub vroegen vaak aan Kezze Mil, zoals Kamiel bekend stond, om sportmateriaal. Hij ging dan telkens naar een sportwinkel in Dilbeek om gerief. Omdat dit steeds vaker voorviel, maakte hij er een kleine bijverdienste van door een kleine ‘percentje’ te vragen en het sportmateriaal ook in de winkel uit te stallen.  

geschiedenis topsport

Van Minimarkt Top naar TopSport

Midden jaren ’70 bleek het ‘hoekje’ in de superette al snel te klein voor alle sportkledij en -materiaal, en dus werd er een bijverdieping van zo’n 50m2 ingericht. Al snel bleek de bijverdieping succesvoller dan de voeding, zeker ook met de komst van de Delhaize op de Heirbaan. In 1980 besloten Emiel en Cecile om hun Minimarkt Top om vormen naar een volwaardige sportzaak. De volledige winkel van 150m2 werd gevuld met sportmateriaal, met een sterke focus op atletiek. TopSport was geboren. 

In 1987 werd de bvba Topsport opgericht, meteen ook het jaar waarin ook enkele kinderen van Emiel en Cecile hun intrede doen in de winkel. Op een bepaald moment werkt de voltallige familie in de winkel: vader, moeder en de 5 kinderen. Een familiebedrijf zijn naam meer dan waardig. De winkel was succesvol en heel wat clubs werkten met Topsport samen voor de bedrukking van hun materialen. Tot ver buiten Lebbeke zag (en zie) je het bekende Topsport Lebbeke logo op sportoutfits: van atletiekclubs, tot voetbalclubs en wandelverenigingen.  

 

12 medewerkers gidsen sporters doorheen 2000m2 sportgerief 

Topsport barstte uit zijn voegen en dus verhuisde de zaak in 1992 naar de Brusselsesteenweg, waar ze een gebouw van 1250m2 hadden gebouwd. Qua ruimte bleek ook dat na enkele jaren al krap, en dus kochten de zaakvoerders ook de woning naast de winkel en plaatsten ze een platform om meer uitstalruimte te creëren. In 2013 werd dit gebouw verder uitgebreid met een nieuwbouw om zo tot een totale oppervlakte van 2000m2 te komen. De winkel is goedgevuld en een waar walhalla voor sportliefhebbers. Het aanbod is immens en de expertise des te meer. Experts in de verschillende sporttakken begeleiden sporters met advies richting het juiste materiaal.  

Vandaag zorgen de zaakvoerders en broers Hugo en Bert De Schrijver er samen met hun team van 12 medewerkers voor dat sporters steeds van deskundig advies en een flexibele service kunnen genieten.  

Een dikke merci aan onze trouwe klanten om al zoveel jaren op Topsport te vertrouwen